UUTTA

27.11.2022 Viime ajat ovat olleet mainioita. Asiat ovat sujuneet minun edukseni kuin itsestään. Kaksi kirjaa on kypsymässä, suurin piirtein valmiina ja kolmas etenee hyvää vauhtia. 

Elokuussa 2022, kuvasin Kinodrome Ry:n yhteistyöllä Muhoksella Los Coyotes Ranch-lännenkylässä kirjani Colt .44 osion Hawaii Kid lyhyeksi lännenelokuvaksi. Sana mämmiwestern on on kynäelmäni, joka tarkoittaa suomalaista länkkäriä. Kaikki tuntevat italialaisen spagettiwesternin, ja lisäksi on Lähi-idän kebebwestern, aasialainen bambuwestern, entisen itäblokin gulassiwestern/ostern. Suomalainen mämmi sopii hyvin kuvaamaan suomalaista lännenelokuvaa. Mämmiwestern toimii myös ruotsiksi ja englanniksi: memmawestern.

Kesällä 2022 kuvattu Mämmiwestern Hawaii Kid leikattiin Kulttuuritalo Valveella marraskuun lopussa ja on nyt yleisön katsottavana YouTube- palvelussa: https://www.youtube.com/watch?v=h9_8NWGjweo&t=58s

28.5.2022  TOP GUN:MAVERICK

Finnkinon sponsoroima arvostelu

1980-luvun kulttielokuvan jatko-osa oli koronan vuoksi vaarassa saada ensi-iltansa, mutta huono idea onneksi torjuttiin. Top Gun: Maverick täytyy nähdä elokuvateatterissa. Vain laajakangas ja elokuvateatterin äänentoisto on kyllin hyvää Maverickin ilmataisteluille ja suihkumoottorien jylinälle.

Top Gun: Maverickissa Tom Cruise palaa nuorekkaana ässä Pete "Maverick" Mitchellin rooliin kouluttamaan Top Gun-koulun parhaita lentäjiä iskuun nimettömäksi jäävään roistovaltioon. Operaatiossa näkyy nykyisen poliittisen tilanteen vaikutus. Vastustaja lentää venäläisillä koneilla ja iskun mallina on selkeästi ollut Israelin ilma-isku Irakin ydinaseohjelmaa vastaan 1981.

Pilottien joukossa on niin miehiä kuin naisia, mutta molemmilla on selvä machohenki ja ylpeys olla parhaista paras laivaston lentäjä. Lentäjien machoilu ei ole enää tätä päivää, mutta se ohitetaan armollisesti.

Ykkösosassa kuolleen Goosen poika on Maverickin oppilaitten joukossa ja kantaa Cruisen hahmolle kaunaa menneistä synneistä. Aina mainio Jennifer Connelly esittää Maverickin yksinhuoltajaäitiä ja Maverickin entistä rakastettua, joka pyörittää lentäjien suosimaa baaria.

Kurkkusyövän kanssa painiva Val Kilmer uusii roolinsa Icemanina, joka on uraputkessa ohittanut ystävänsä. Kilmerin osuus syöpää sairastavana amiraalina on lyhyt, mutta mieleenpainuva.

Ensimmäinen Top Gun oli Yhdysvaltain sotavoimien ylistystä ja Maverick jatkaa samalla linjalla. Kuvat tukialuksen kannella ja 1980-luvun musiikki on lainattu alkuperäisestä elokuvasta ja miksipä ei? Moottoreitaan lämmittävät hävittäjät musiikin säestyksellä ovat vaikuttava näky ja antavat kuvan voittamattomasta sotakoneesta.

Top Gun: Maverick on taidolla tehty viihdepläjäys, joka on kirkkaasti vuoden paras elokuva. Maverickin ei ole tarkoitus herättää syvällistä pohdintaa, vaan saada parituntinen kulumaan kelloa vilkuilematta ja antaa pontta Yhdysvaltain sotilaitten maineelle. Jo huikeat näkymät taivaalta ovat katsomisen arvoisia.

Viihteenä Top Gun: Maverick on viiden ohjuksen arvoinen ja sitä voi suositella myös nuoremmalle sukupolvelle, joka ei ole alkuperäistä nähnyt.

Esa Paloniemi

19.3.2022. Muutama viime päivä on ollut vauhdikas. Torstaina 17.3. olin Helsingin Malminkartanossa suoratoistosarja Pohjolan laki kuvauksissa avustajana. Ohjeina oli ottaa mukaan "kulahtaneet vaatteet." Kuluneet vaatteeni kuitenkin jäivät reppuun. Hahmoni oli elämän syrjäisen laidan maleksija ja puvustajan mukaan normivaatteeni olivat sopivat pultsarin rooliin. Ehkä tarvitsen uusia vaatteita...

Tänään lauantaina Sinimusta Lukupiiri keskusteli Helsingin keskuskirjasto Oodissa radikaalista tieteisromaanistani Neljätoista sanaa. Alustajina toimivat Tuukka Kuru ja Toni Jalonen. Vaikuttivat pitävän teoksestani ja lukeneen sen ajatuksen kanssa.

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=pQuegwH3sdU

4.12.2021. Eilen perjantaina Ilmailu-lehti julkaisi artikkelini vuonna 1927 Suomenlahdella kadonneesta Aero-yhtiön (nyk. Finnair) Junkers F13- matkustajakoneesta. Koneen matkustajina oli Virosta palaamassa olleet Suomen sotilastiedustelun johtomiehet. Tapaus on edelleen selvittämättä ja 1920-luvulla tunnuksella K-SALD lentäneen koneen herätti salaliittoteorioita.

https://www.ilmailuliitto.fi/ilmailu-lehti/suomalaiset-tiedustelumiehet-katosivat-1927/?fbclid=IwAR2aXWRVRR4ttrsDTQGFPJB0UazdVQnUD3_4H-B_a_pRyYu_acAdqP4pRgk

Tänään 10.9. 2021 muuan muuan kaveri, jonka kanssa olimmme talkoolaisina Uuden Valamon luostarissa, lähetti palautetta romaanistani Skeema. Kehui tiskaamon kuvausta kulttuurihistoriaksi ja sanoi löytäneensä tuttuja piirteitä kirjan hahmoista. Ortodoksisten jumalanpalvelusten kuvauksissa oli pientä heittoa, mutta se ei kuulamma häirinnyt lukemista. Skeemassa kuvattu Uuden Petsamon luostari pohjautuu kokemuksiini talkoolaisena Heinävedellä olevassa Uuden Valamon luostarissa. Valamossa tarkkailin luostarielämää ulkopuolisena, tunetamatta ortodoksista uskoa, vaikka pyrinkin asioista kyelemään. Myönteinen palaute lämmitti mieltä ja tästä on hyvä jatkaa

7.9.2021. Otin askelen 21. vuosisadalle ja loin itselleni kirjailijasivun. Täältä löytyy pähkinänkuoressa oleelliset tiedot minusta ja kirjoistani.  Päivitän sivulleni tapahtumia elämästäni. 

Luo kotisivut ilmaiseksi!